In het weekend van 10 en 11 juni vindt in de Kloosterkerk het eerste Nederlandse Evensong Festival plaats. Zaterdag 10 juni is overdag gevuld met een interactief muziek- en inspiratieprogramma met grote namen uit de Anglicaanse en Nederlandse kerkmuziek. Special guest is de ‘grand old man’ van de Anglicaanse kerkmuziek: de bijna negentigjarige Barry Rose. Rose was in 1981 Master of Music tijdens de huwelijkssluiting van toenmalig prins Charles en lady Diana Spencer in de St. Pauls Cathedral in Londen en verzorgde de muziek bij talloze koninklijke gelegenheden. Ook werkte hij jarenlang voor de BBC. Op zondagmiddag 11 juni volgt een spectaculaire multichoral evensong met maar liefst vijf koren in de Kloosterkerk. Het Kloosterkerk Evensong Festival is voor iedereen die houdt van Anglicaanse koormuziek, hetzij als zanger, hetzij als luisteraar of muziekgenieter.
Eeuwenoud ritueel van koormuziek
Het festival is de ideale gelegenheid om nader kennis te maken met de muziek van de ‘choral evensong’, een traditie uit de Anglicaanse kathedralen. De choral evensong is een combinatie van hoogwaardig uitgevoerde koormuziek en eeuwenoud ritueel. De muziek die daaruit voortkomt maakt de laatste tijd steeds vaker een cross-over maakt naar deze zijde van de Noordzee. Het bijwonen van een choral evensong heeft grote aantrekkingskracht op veel mensen. Het appelleert dan ook aan spirituele verlangens van iedereen die luistert of meezingt. Iedereen kan zich laven aan de bijzondere klanken van de choral evensong.
Master of Music van St. Pauls Cathedral in de Kloosterkerk
‘Grand old man’ van de Engelse kerkmuziek Barry Rose, bekend van de BBC en voormalig Master of Music van St. Pauls Cathedral te Londen komt over uit Engeland en neemt ons mee in de fijne kneepjes van zijn vak. Rose: “Ik verheug me op de ontmoeting en samenwerking met onder andere het Kloosterkerkkoor voor de choral evensong. Volgend jaar word ik 90, dus ik ben niet meer zo energiek als vroeger, maar het leiden van koren – dat gaat me nog uitstekend af!’.
Barry Rose in actie
Crème de la crème van de Nederlandse kerkmuziek
Tijdens het programma op zaterdag gaan bekende Nederlandse theologen en kerkdichters Sytze de Vries en Pieter Oussoren in op het belang van actuele vertalingen van liederen en psalmen en de potentie van vertaling van evensongmuziek naar het Nederlands. Ook is er een bijdrage van theoloog en auteur Hanna Rijken over de aantrekkingskracht van deze muziek binnen en buiten de kerk. Zij schreef het boek ‘de Choral Evensong in de praktijk’ en is initiatiefnemer van ‘Choral Evensong & Pub’ in Utrecht. Dominee Rienk Lanooy van de Kloosterkerk treedt op als gastheer. Organist Mattijs de Vreugd zorgt voor de begeleiding op het machtige Marcussen-orgel van de Kloosterkerk.
De artistieke en muzikale leiding van het festival is in handen van Daniël Rouwkema, die zijn ervaring als kerkmusicus in Chester Cathedral in de St. George te Belfast alweer enige jaren inzet in Nederland. Op dit moment is hij onder meer cantor van het Kloosterkerkkoor en artistiek leider van Vocaal Ensemble Magnificat (Emmen), Choral Voices (Groningen), Schola Davidica (Utrecht) en Chorale Haganum (Den Haag).
Spectaculaire multichoral evensong
Op zondagmiddag 11 juni verzorgen Barry Rose en Daniël Rouwkema de muzikale begeleiding van een spectaculaire multichoral evensong met maar liefst vijf koren. Hieraan nemen alle hierboven vermeldde koren van Daniël Rouwekema deel. De multichorale evensong wordt voorafgegaan door een openbare repetitie met Barry Rose en Daniël Rouwkema in de Kloosterkerk.
100-jarig bestaan van het Kloosterkerkkoor.
Het evensong festival wordt georganiseerd door het Kloosterkerkkoor in samenwerking met Stichting Chorale Haganum ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Kloosterkerkkoor.
Mis het niet!
Locatie: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, Den Haag.
Wanneer: Zaterdag 10 juni 2023, 10:00 tot 17:00
Kosten deelname: € 27,50 (inclusief lunch, koffie/thee en borrel)
Aanmelding: https://www.kloosterkerk.nl/evensong-festival-10-juni-2023/
De Choral Evensong op zondagmiddag vanaf 17.00 uur is vrij toegankelijk.