In de Kloosterkerk zijn ongeveer driehonderd vrijwilligers actief. Wie het leuk vindt actief bij de kerk betrokken te zijn, kan een gesprek aanvragen met de predikant, ds. Rienk Lanooy. In onderling overleg kan er dan gekeken worden welke taak het beste past. Ook op zondag na de dienst kan ds. Rienk Lanooy hierover worden aangesproken.
Vacaturebank
Vacatures voor leden van het Consistorie
Binnen het Algemeen bestuur houdt het Consistorie zich – naast de twee andere secties Diaconie en College van Kerkrentmeesters – met name bezig met twee doelstellingen uit het beleidsplan:
- ‘Kerk zijn in de stad’:
– De Kloosterkerk wil een gemeenschap en leerhuis zijn, waarin het oude Verhaal van de Eeuwige met mensen steeds weer klinkt als een verhaal van en voor vandaag;
– De Kloosterkerk wil deel uitmaken van het verhaal van de stad, soms door mee te bewegen, soms door tegen te spreken, soms door een handreiking of activiteit te bieden en soms door ruimte in onze kerk te maken.
- Pastoraat: De Kloosterkerk wil een gemeenschap zijn waar de zorg voor het verhaal van mensen in relatie tot het Verhaal van de Eeuwige centraal staat.
Naast de voorzitter en de predikanten heeft het consistorie vier leden/ouderlingen: Jeugdouderling, Kerkmuziek, Open Kerk en Pastoraat.
Omdat de huidige jeugdouderling doorgeschoven is naar de rol van voorzitter, is er een vacature Jeugdouderling. Ook is het Consistorie op zoek naar een secretaris.
Vacature Jeugdouderling
De doelstelling van het jeugdwerk is: “Samen met ouders en verzorgers willen we kinderen inspireren en begeleiden in het ontdekken en vormgeven van hun eigen, unieke relatie met de Eeuwige” (Beleidsplan 2023-2027). De Jeugdouderling draagt zorg voor het volgende:
- Voor de kinderen en jongeren is er een mooi aansprekend aanbod in de keten van crèche tot crypt dat wordt vormgegeven met een enthousiast team. Voor elke leeftijdsgroep (crèche, LKD (incl. Godly Play en Junior Kids), jeugdkapel, crypt) is er een aanspreekpunt.
- Ouders en verzorgers vinden ondersteuning bij opvoedingsvragen die raken aan christelijke waarden. Hiervoor worden avonden georganiseerd ism de predikant. Tevens wordt dit vormgegeven door de maandelijkse Ouder-Kind-Koffie
- Gezinnen doen met elkaar gezellige activiteiten, die bijdragen aan gemeenschapsvorming.
De Jeugdouderling draagt met alle andere leden algemene bestuursverantwoordelijkheid voor de Stichting Kloosterkerk. Daartoe voert hij/zij maandelijks overleg met het Consistorie en ca. 6 maal per jaar met het gehele Algemene Bestuur. Als lid van het AB vervult de jeugdouderling ‘diensten volgens een rooster’ tijdens de zondagse eredienst. Tussentijds is er overleg met de predikant die het jeugdwerk in zijn takenpakket heeft en met de leiding Kinderdiensten. De tijdsbelasting voor het jeugdwerk is gemiddeld ca. 4 uur per week (incl. de vergaderingen).
Vacature secretaris
Ter ondersteuning van het maandelijkse overleg is een secretaris gewenst die de volgende taken op zich neemt:
- Voorbereiden van het maandelijkse overleg i.o.m. de voorzitter;
- Het klaarzetten van de stukken voor dit overleg;
- Het deelnemen aan dit overleg en meedenken met wat op de agenda staat;
- Het maken van een verslag van dit overleg;
- Het zorgdragen voor archivering van de stukken.
De tijdsbelasting wordt ingeschat op ca. 4 uur per maand. In het geval van een grotere beschikbaarheid zijn er desgewenst sectie-overstijgende taken – soms op ad hoc basis – te doen. De secretaris vervult geen bestuursverantwoordelijkheid en maakt geen deel uit van het Algemeen Bestuur.
Heb je belangstelling voor één van deze functies of wil je nadere informatie, neem dan contact op met de voorzitter van het Consistorie, Mirjam Noordzij: m.noordzij@kloosterkerk.nl of M 06 4718 1911
Oppas crèche
Taak: Eén keer in de 2-3 maanden oppassen in de crèche op zondagmorgen.
Tijd en talent: Oppassen doe je samen met een andere oppasser en kost je ongeveer een dagdeel in de acht – twaalf weken: er is nauwelijks voorbereidingstijd en een zondagmorgen uitvoering. Eén keer per jaar is er een ontmoeting met ouders en andere oppassers. Op deze manier leer je de andere leiding goed kennen.
Je moet hart hebben voor jonge kinderen. Enige creativiteit en organisatietalent komt ook goed van pas. Je hoeft zelf geen kinderen te hebben. Er is ook geen(!) leeftijdsgrens. Wil je graag meedoen? Meld je aan bij jeugdwerk@kloosterkerk.nl
Kerkwacht
Taak: Van juni tot oktober is de Kloosterkerk op woensdag t/m zondag tussen 12.00 en 16.00 uur opengesteld voor publiek. Bij de ingang van de kerk zitten altijd twee kerkwachters om de bezoekers welkom te heten en om, indien gewenst, uitleg te geven over het gebouw, de mensen die er samen komen en de kunst die er geëxposeerd is. Van een kerkwacht wordt gevraagd om zich gemiddeld twee uur per week te laten ‘inroosteren’.
Tijd en talent: Kerkwacht zijn doe je alleen in de lente en de zomer, ongeveer twee uur per week. Je moet graag de gastheer of – vrouw spelen, en enige kennis hebben van de Kloosterkerk en haar geschiedenis.
Heb je belangstelling voor deze beperkte taak? Meld je dan aan bij kerkwacht@kloosterkerk.nl
Contactpersoon
Taak:De Kloosterkerk heeft een groot aantal leden en een groot spreidingsgebied. Daarom heeft de kerk een veertigtal contactpersonen. Deze vrijwilligers houden contact met de leden van de kerk die in hun wijk wonen. Dit doen zij door nieuwe leden te verwelkomen, en oudere leden rond hun verjaardag te bezoeken. Soms zijn er ook concrete aanleidingen waarom zij iets van zich laten horen: Bij geboorte, huwelijk of een overlijden. Zij bezorgen het bloemetje dat vanuit de kerkdienst naar mensen gaat die ziek zijn of in rouw.
Tijd en talent: Contactpersoon zijn kost je hooguit twee uur per week. Er wordt twee keer per jaar vergaderd. Dan is er ook altijd aandacht voor gesprekstechnieken. De predikanten zijn erbij aanwezig.Om contactpersoon te kunnen worden moet je belangstelling hebben voor mensen, en gemakkelijk gesprekjes kunnen voeren. Je hoeft geen echte ‘pastorale’ gesprekken te voeren, daarvoor kun je verwijzen naar de predikanten.
Heb je belangstelling voor het contactpersoonschap? Dan kun je de predikanten bellen of mailen.
Nog meer te doen…
Wie wil weten wat er nog meer te doen is aan kerkelijk vrijwilligerswerk kan terecht bij de vacaturebank van de diaconie van Den Haag (SteK).